Låtordning

Jag började just fundera lite kring låtordningar på cd-skivor. Jag har en hel del egen musik som lugnt skulle räcka till en hel cd-skiva. Men jag har ingen aning i vilken ordning jag skulle sätta låtarna. Finns det några regler på den fronten? Eller kanske inte regler men typ riktlinjer. Jag menar, det är ju sällan man t.ex. sätter skivans ballad på första spåret. Istället är det oftast något mer energiskt som lätt sätter sig på hjärnan... något som tilltalar lyssnaren att lyssna vidare.

Jag har läst om folk som bränner blandskivor och sitter och funderar på låtordningen längre än på vilka låtar som ska vara med. Helt bananas.

Jag undrar hur stor påverkan låtordningen har för lyssnaren, i den meningen att skivan inte ska kännas stundtals för seg eller för monoton eller för... ja, ovarierad. Undra hur t.ex. Metallica resonerade när de valde låtordning på deras Black Album, som för övrigt är en av mina absoluta favoritplattor. Kliché... antagligen. Men den är faktiskt - for real - helt ofattbart bra. Inte bara låtarna, även mixningen och mastringen. Hela jävla soundet är så unikt på något sätt. Så bra. Dessutom såg bandet så grymt ut på den tiden. Alla var helt svartklädda. Kolla bara live-shower från den tiden, t.ex. "Live shit binge and purge". Typ idealet för mig.


The black album

Anyway. Välja en ultimat låtordning... ja, det är nog en relativt stor konst i sig. Stackars mig som lider av feta turbopanik-beslutsångesten. Jag kommer nog aldrig sluta fundera över vilken ordning jag ska ha mina låter i på skivan när jag väl blir rockstar och tar över världen. Help.

Soundtrack of this blog
Anthrax - Death from above

Andra bloggar om:
, , ,

Looking at myself in the mirror... Who are you?

Long time no blogging. Senaste veckan har varit lite jobbig med två tentor. De gick väl så där. Tror det blir omtenta eller så klarade jag just och just. Antagligen omtenta. Det känns som att jag måste dra i bromsen och bara fundera ett tag. Måste bestämma mig för hur jag ska tackla skolgrejen, jag måste liksom strukturera och organisera mig. Jag behöver ordning nu. Känns som att jag flyter runt utan att veta vart jag är på väg. Jag vet inte om Piteå och musikhögskolan är rätt för mig, men jag går här ändå. Hellre det än ingenting liksom. Jag vet att jag vill syssla med musik åtminstone. Jag hoppas att framtiden visar att jag inte är helt ute och cyklar här, men just nu känns den väldigt suddig. Jag känner mig vilsen i mig själv. Mest av allt skulle jag bara vilja åka bort. Långt, långt bort härifrån och ifrån alla jag känner, bara för att lära känna mig själv.

Jag vill till Japan.

Snart....

Soundtrack of this blog
Asian kung-fu generation - Blackout

...

21030-40
No name

Sleepy eyes

Jag känner mig riktigt seg på bloggfronten. Det är bara för att det är så mycket skolarbete just nu. Jag har suttit uppe hela den här lördagskvällen och skrivit laborationsrapporter, och jag har fortfarande en kvar. På måndag ska de lämnas in så jag får skylla mig själv när jag sätter igång så här sent. Jag vet inte varför men jag har svårt för att ta tag i saker långt innan de ska lämnas in. Det sitter liksom någon psykisk spärr i mig. Jag måste alltiud sätta igång i sista sekunden, men jag tror även att det är då jag arbetar som bäst även om det kan kännas aningen stressigt ibland. Jag minns att jag läste i min körkortsteoribok för länge sedan, att mild stress kan inverka positivt på prestationsförmågan. Det stämmer nog.
Well, anyway. Så fort jag är färdig med alla tentor och skit som jag har nästa vecka så ska jag ta tag i allt bloggandet på riktigt. Har några ruggiga skivor som jag väntar på att recensera bland annat. Jag gillar verkligen att skriva, och på senaste tiden känns det som att jag inte mättat mig på den fronten.

För övrigt så kan jag upplysa er om att jag håller på att bilda band just nu med några klasskompisar. Inget seriöst än så länge, utan mest bara för att få spela tillsammans med annat folk och ha kul. Till att börja med så blir det inget eget material utan en hel jävla bunt Meshuggah-låtar.
Meshuggah är knappast det lättaste att spela, man måste ha ganska stabil rytm-känsla. Alla som hört dem vet med stor säkerhet vad jag snackar om. De är bland sveriges mest tekniska band, så jag ser det som något av en utmaning att tolka deras låtar. Tror det blir kul.

Nu ska jag gnugga ögonen och fortsätta med skolarbete. Later!

Soundtrack of this blog
Meshuggah - Soul burn

Andra bloggar om:
, , , , ,

Finally!

21030-39


Ledig

Ledig dag idag, men jag har en massa att göra. Typ städa, diska, träna, tvätta kläder och plugga. Nu är inspelningsuppgiften inlämnad till opponenten iaf, så det är bara presentationen kvar som är nästa vecka. Nästa vecka blir förmodligen en riktig bajsvecka med alla tentor och skit. I will survive.

Igår fick jag hem mitt nintendo gamecube som jag köpte på tradera för 600 spänn så kvällen igår spenderades åt att lira tv-spel. Fick tunga nostalgivibbarna när man satt där framför tv:n helt hypnotiserad av allt tv-spelande. Till slut klarade jag första banan och lade ner. Kollade lite anime istället som jag däckade till på soffan. Det är så skönt att sova alltså. Synd att man inte kan försörja sig på det. När jag var liten så gick jag typ upp 7 på morgonen, drack oboy och kollade på tv. Ung och dum var man. Nu går jag upp 12-13, dricker oboy och kollar tv. Nej men seriöst, ibland känns det som att jag sover bort hela dagen. Idag tänkte jag gå upp 10 men det slutade med att jag gick upp strax före 13. Det funkar inte i längden.

That's right. Jag beställde digitalkameran också. Det blev den billigare modellen då jag seriöst måste börja se över min ekonomi. Det var lättare sagt än gjort att försöka klara sig utan lån, men bara jag jobbar tillräckligt mycket så ska det väl gå. Får se till att jobba som fan på loven. Tur att man kan välja lite själv hur man ska jobba när vi har ett familjeföretag. Synd bara att det ligger 17 mil härifrån. Hur som helst så kan ni inom en snar framtid beskåda min superspexiga fotokonst. Totalt festival, right?

Nu ska jag ner och boka tvättstugen. Later!

Soundtrack of this blog
Sentenced - no one there

Andra bloggar om:
, , ,

Broken fingers

Jag har suttit och övat piano (synth för att vara politiskt korrekt) senaste timmarna, fastän jag egentligen borde skriva rapport. Har försökt spela ett klassiskt stycke, och jag säger bara fifan. Alltså hur jävla mycket ska man behöva stretcha på fingrarna egentligen? Min vänstra hand är halvt död nu. Känns som att jag brutit fingrarna på hundra ställen. Jädrar, jag som trodde det skulle vara till fördel att ha spelat gitarr i en himla massa år men det är tydligen inte samma pankaka. Nåja, de som spelar piano och börjar lära sig gitarr säger säkert det samma.

Jag vill seriöst ha en digitalkamera nu. Har varit utan hur länge som helst sedan jag sålde min gamla till min kompis. Det blir nog att beställa en ny imorn, fastän det känns som att jag kanske borde spara pengar. Men samtidigt så sålde jag ju min gamla för att köpa en ny.

Någon av de här tror jag att jag ska beställa:Canon Ixus 65
Canon Ixus 60


Sountrack of this blog
Negative - The moment of our love

Andra bloggar om:
, , , , ,

Geografi

Jag kom just att tänka på att jag skrivit skapligt mycket om Haparanda och Piteå utan att ägna en enda tanke åt att folk kanske inte har en blekaste aning om var det ligger. Det skulle ju iofs inte vara så konstigt med tanke på att min egen geografi suger total älgballe, och att jag knappt vet var mer än Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro ligger i södra Sverige. Å andra sidan så har säkert de flesta bättre koll än mig på sveriges geografi men jag förutsätter att det finns folk där ute som har lika taskig geografi som jag.

Anyway. Om någon bryr sig så checka
HÄR.

Soundtrack of this blog
In Flames - Pinball Map


Blitzregn Baby

Back in Haparanda once again. Jag känner mig som en flipperkula när jag åker mellan Haparanda och Piteå 3 gånger i veckan. Nåja, man får iaf en hel del böcker lästa när man spenderar tid på bussen. Nu har jag börjat läsa Dan Browns "I cirkelns mitt". Om den är i närheten av lika bra som "Da vinci-koden" eller "Änglar och demoner" så är det ju alldeles festival.
Senaste dagarna har mest gått åt till skolarbete. Var tungt stressad för några dagar sedan då vi ska lämna in en inspelningsuppgift nu på måndag, men inte hade fixat en musiker vi kunde spela in. Men i förrgår löste det sig och vi fick tag på en otrolig pianist som vi spelade in igår i skolans aula. Några inspelningar blev faktiskt ganska bra. Jag ska slänga upp en inspelning så fort jag lyckats föra över materialet från DAT-band till CD-skiva.
Nu har jag blivit tungt inspirerad till att börja spela klassiskt piano. Jag ska börja öva på noter som tusan så att man kan spela flytande efter dem. Man borde kanske ta tag i musikteorin i största allmänhet också, känns liksom att det är dags nu.
Imorn är det fredag, och jag är fast här i Haparanda eftersom jag börjar jobba relativt tidigt på lördag. Därför ska jag ägna hela morgondagen till skolarbete eftersom jag har en hel del att göra. Två ångestframkallande tentor börjar närma sig mer och mer nu. Bara ett par veckor kvar, så det känns som att man borde ta tag i det nu. Hoppas bara jag inte sover bort hela dagen - skulle inte förvåna mig.

Over and out.

Soundtrack of this blog
Kaizers orchestra - Blitzregn baby


Okej då

Jag börjar med födelsedagen.

Det var en kall höstdag lik vilken höstdag som helst. Innan jag hade gått och lagt mig så hade jag ställt mobilen på ringning som vanligt. I det här fallet kl. 0700 då jag gärna ville hinna duscha och käka en skaplig frukost innan jag skulle bege mig av mot skolan som började 0900. Nu gick det till som så att mobilen ringde 0700, jag slog av den och tänkte "okej, jag ska bara vila här under mitt varma täcke två minuter till, sedan stiger jag upp." Ack så fel jag hade. Precis som alla andra gånger jag inbillat mig att jag ska stiga upp så somnade jag istället om. Och precis som alla andra gånger så vaknade jag exakt i tid för att hinna ta mig till skolan, utan dusch och frukost, men med världens stress istället. Jag var framme på minuten och flåsade som om jag sett ut som någon random stammis på MacDonalds som just tvingat sig igenom ett marathon-lopp. Det tog på hjärtat. Man kanske borde börja jobba lite på konditionen igen. Jag förstår inte varför det måste vara uppförsbacke hela vägen till skolan. Det borde liksom vara tvärtom. Det är ju sällan man stressar hem som en jävla idiot när skolan är slut. Hur som helst. Sedan följde några timmar ljudelektronik. Utanför klassrumsfönstrena var himlen grå och dyster. Det duggregnade lite. 
Om jag skulle sätta en definitiv startpunkt för hösten så skulle det vara på min födelsedag. Det är då löven är som finast, i alla möjliga gul-röda nyanser. Asfalten färgas av löv som blåser loss från sina fästen på trädkvistarna där de suttit och softat hela sommaren. Synd att det måste bli kväll bara. Höstkvällarna är så mörka och deprimerande på något sätt. Det är då man önskar som mest att man hade någon att dela en filt med till någon trevlig film. "GAY GAY GAY!!" skulle knatten (från knapp.nu) säga nu. Men så känns det. Det blir bättre när snön faller och lyser upp allting på kvällarna. Höstdagarna är däremot bland det vackraste som finns. Jag älskar att promenera och förundras över hur fint allting är på hösten. Nu känner jag att jag gled lite off-topic. Jag skulle ju skriva om min födelsedag, right? Som sagt, jag befann mig på ljudelektroniksföreläsningen. Janne rabblade en massa och ritade på tavlan medan jag befann mig någon annanstans. Mentalt alltså. Plötsligt blev det rast och jag parkerade mitt lama arsle framför en MAC-dator och surfade lite. Det är nu det otippade sker. En kille som satt brevid mig och som för övrigt också läser ljudelektronik, dök upp och kommenterade något jag läste på aftonbladet. Min klasskompis Fanny satt också brevid mig och skojjade om att det som killen kommenterade gjorde dagen deprimerande. Sedan sa hon att dagen då jag fyller år självklart inte kan vara deprimerande. Då frågar killen mig: "fyller du också år idag?." Det visade sig att han fyllde år samma dag som jag. När skolan slutade några timmar senare och jag mötte killen på cykelparkeringen så frågade jag hur mycket han fyllde. "20" svarade han. Där ser man, lika mycket som jag fyllde. Vad är sannolikheten? Helt bananas alltså. Jag frågade ifall det var party på kvällen och han svarade att han inte visste, så jag bjöd honom på fest hos mig. Sedan cyklade jag hem och nu var klockan runt 1300 kanske. Jag städade och diskade ett tag, därefter begav jag mig ner på stan för att möta min kusin, Niklas, som skulle hälsa på mig i Piteå dagen till ära. Vi gick tillbaks till lägenheten för att dumpa av lite grejer, sedan gick vi tillbaks till stan för att käka och fixa lite andra grejer. Nicke kände för att bjuda mig på käk eftersom det var min födelsedag, så jag föreslog att vi skulle käka på kina-restaurang. Vi beställde samma båda två; kebabpizza med stor trocadero. Eftersom att jag hade missat frukosten och dessutom skippat lunchen på skolan, så var maten verkligen till belåtenhet. Efter det gick vi ner på konsum och handlade grejer för kvällen, och därefter gick jag för första gången i mitt liv och handlade på systembolaget. Det var ett stort ögonblick för mig. Jag köpte en spritflaska och en massa öl, och när jag kom fram till kassan så sa en massa folk grattis till mig också. Piteå är en väldigt trevlig stad med väldigt trevliga invånare. Inte alls som Haparanda. Efter systemet så traskade jag och Nicke hem till mig igen, fast den här gången tog vi en omväg som fick Nicke att yttra "Fan, är vi framme snart?", "Är det långt kvar?" samt "Men vafan, säg att vi är framme snart" ett antal gånger. Väl framme så tog jag min efterlängtade dusch och började förebereda mig för party. Jag hade bett allt folk glida in efter 1900, och som vanligt började folk dyka upp efter 2000. Det är en oskriven lag på något sätt. Dyk aldrig upp förrän minst en timme efter angiven tid. Det slår aldrig fel alltså. När folket väl hade anlänt så var det väldigt trevligt. Fanny, Bella och Cissi hade bakat en imponerande tårta till mig, och klasskompisarna hade köpt, hör och häpna, en grill till mig. Snacka om nice! Jag tyckte det var väldigt trevligt. Hoppas alla andra också gjorde det. När klockan började närma sig 0100 så gick vi ut på krogen. Även där var det skapligt kul. Johan (min klasskompis) bjöd mig på en öl, och jag började samtidigt känna att jag inte skulle palla mer alkohol. Jag tror jag fått ganska starkt alkoholsinne då jag idag måste dricka mycket mer än för bara ett år sedan för att uppnå motsvarande effekt. Strax före 0300 kände vi att det var dags att börja röra sig hemmåt, och det var det antagligen också då jag knappt minns vilken väg vi gick hem. Har lite minnesluckor från sista timmarna, men det är väl sånt man får räkna med när man fyller år. Väl hemma så somnade jag i samma sekund som jag hamnade i horisontell position. Klockrent. Tänk om man somnade lika lätt alla kvällar. Det finns för övrigt en del bilder från festen hemma hos mig uppe på min bilddagbok. Länk finns bland alla andra länkarna till höger.

Dagen därpå (lördag) så åkte Nicke hem med 1155 bussen då han jobbade 1800-2400. Jag steg upp runt 1500 och gled runt i boxershorts halva dagen. Öppnade kylen och fann att en femtedel av tårtan hade blivit över sedan gårdagen. Utmärkt frukost kan jag konstatera så här i efterhand. Magen och huvudet mådde inte så bra så någon huvudvärkstablett var ju på sin plats. Frammåt kvällen måde jag prima. Det var fest även på lördag i kvarterslokalen på mitt bostadsområde, men jag kände mig alldeles för seg för att gå dit. Istället röjde jag upp lite från gårdagen och tittade på anime. Sedan somnade jag på soffan och vaknade runt 2400 pigg som en mört. Knepigt alltså. Blippade lite på tv:n och fann att beetlejuice gick på femman. Jag fastnade givetvis framför knasfilmen och när den var slut fastnade jag framför A-TEAM. Nu var klockan nästan fyra på morgonen och jag hade inte ätit mer än lite tårta tidigare på dagen. Vad gör man då? I såna situationer så tänker jag det enda tänkbara: "Vad skulle MacGyver göra?". Jag analyserade situationen och fann att jag hade en helt oöppnad bullpåse i frysen. Jag slängde in fyra bullar i mikron och tio minuter senare var jag inte fullt lika hungrig nåmer. Sedan somnade jag halvmätt men relativt belåten.

Kuckeliku, ty nu var det söndag. Jag vaknade runt 1100 och hoppade in i duschen någon timme senare. Jag skulle jobba kvällen på statoil och var således tvungen att åka itll Haparanda, ty statoil som jag jobbar på ligger i just Haparanda. Efter en snabb koll på busstidstabellen kunde jag konstatera att jag skulle åka med 1350 bussen för att hinna fram i tid. Som vanligt blev det stressigt och jag hann inte med någon frukost denna gången heller. Jag började gå från lägenheten in mot stan runt 1320. Efter att ha gått samma sträcka i samma syfte ett antal gånger så har jag nu kunnat dra följande slutsats: om man går i rask takt ifrån min lägenhet till stan en halvtimme innan bussen går, så hinner man just och precis köpa en baguett+dricka på shell samt förtära dessa, och stiga på bussen innan den avgår. Fascinerande, eller hur? Jag känner lukten av nobellpriset. På bussen satt jag och läste en bok som den svenska fantasy-författaren Niklas Krog har författat. Väldigt bra och spännande, tyvärr minns jag inte vad den heter, men det är tredje delen i en trilogi där första delen heter "En krigares hjärta" och den andra "En magikers styrka". Skumt att jag kommer ihåg dem men inte den jag läser nu. Jag var framme 1730 i Haparanda och började som sagt att jobba 1800. Det var ett tag sedan man jobbade så jag kände mig något rostig. Kling-pling-tjoff så var klockan 2400 och jag fick stänga stationen.

Nu är klockan 01:53 och jag har suttit och skrivit detta högintressanta blogginlägg senaste timmen. Jag är fortfarande vaken fastän jag ska upp och jobba 0900 imorn. "Stop this madness!!!" som Phoebe i tv-serien "vänner" hade yttryckt det hela. Jag tror detta är det längsta inlägget jag någonsin skrivit på denna blogg. Vet inte varför men jag fick bara lust att skriva en massa, enbart för själva skrivandets skull. Stort grattis till dig som kämpat dig igenom allt ihop. Hoppas du får ett långt och lyckligt liv, fullspäckat med spexiga äventyr, hjältemodiga bravader och stenkrossande hårdrock. Typ.

God natt.

20

Jahapp, idag fyller man hela 20 år! Jag känner mig lite smågammal faktiskt. Om några timmar ska jag möta N. på stan samt dra och handla på systembolaget för första gången. Ikväll är det party!

Happy birthday to meeee!!!!

Scream for me Stockholm!!!!!

Yoooosh. Idag kanske det ordnar sig med Iron Maiden-biljetterna. Det blir tredje gången jag ser dem i mitt liv. Minns fortfarande första gången jag såg dem på stadion i Stockholm år 2003. Murderdolls var förband och de blev så jäkla sågade alltså. Alla visade fingret och buade som fan så fort de avslutade en låt. Enda gången folk började hurra när var sångaren sarkastiskt höll en pistol mot huvudet. Jag tyckte lite synd om dem. Helt fel förband till ett band som Iron Maiden kan man väl konstatera så här i efterhand. Under deras mellansnack så sa sångaren något i stil med "You know, Iron Maiden is watching all of this..." och antydde liksom att allt buande skulle göra Maiden besvikna. Två timmar senare satt Bruce på monitorn och grät lite glädjetårar för att spelningen var så lyckad och kvällen helt magisk. Han sade att det var bästa spelningen de någonsin haft i Sverige. Tilläggas bör att de var förband till ett relativt känt hårdrocksband i oktober 1980. När maiden fick gå av scenen ville publiken fortfarande ha mer och buade näst intill ut headlinern.

Headlinern var KISS.

Jag minns Iron Maiden på stadion 2003 så väl. Number of the beast-introt gick igång, gitarriffandet började och i samma sekund som låten sparkade igång på riktigt så flög Bruce ut på scen som värsta energibullen. Jag fick antagligen mitt livs största kalla kår av välbehag vid det ögonblicket. Jag tror till och med att jag fällde en liten glädjetår i smyg. Sedan följde trängsel, vätskebrist, varm luft och total eufori. Vilken gemenskap och magi. Jag får kalla kårar bara jag skriver om det.

Snart är det dags igen. Det blir som sagt tredje gången jag ser dem nu men jag känner mig precis som inför den första. Jag längtar! Up the Irons!
"MAIDEN!!!!!! MAIDEN!!!!!! MAIDEN!!!!!! MAIDEN!!!!!! MAIDEN!!!!!! MAIDEN!!!!!!!!!!!!!"

21030-37
Iron Maiden på stadion i Stockholm, juni 2003

Soundtrack of this blog
Iron Maiden - The Trooper

Andra bloggar om:
, , ,

Sönderbrända skinnbrallor

21030-36
Japaner med skivor

Bilden föreställer två fanatiska Japaner med sällsynta svenska skivor. Jag har skivan som det står "GRAVE" på. De var bland de större banden i "The new wave of Swedish Heavy Metal" men släppte alltså bara en EP samt en kassett. En väldigt bra man som jobbade på min högstadieskola spelade gitarr i bandet på 80-talet. Han berättade om att han hade lirat med gitarren på en spelning någonstans i Finland när han plötsligt fick pyroteknik rakt på rumpan och brände sig ganska hårt genom skinnbrallorna (!). Det är mycket tack vare honom som man spelar gitarr och är allmänt cool idag. Jag köpte deras singel av min kusin i Haparanda för 10 spänn ett x antal år sedan. Den säljs tydligen för runt 1000 spänn på eBay. Helt galet. Men för mig är den ovärdeligt.

Soundtrack of this blog
Grave - Dreamer

Andra bloggar om:
, , , ,

Vem är som gud?

Grattis till mig! Igår hade jag namnsdag. Själva dagen heter också "Mikael-dagen". Känns skönt att ha en helt egen dag. Synd att jag inte kom ihåg det innan mamma ringde och grattade mig på kvällen när dagen var näst intill över. Vet ni förresten vad namnaet Mikael betyder? Nä det var väl det jag tänkte. Det betyder "VEM ÄR SOM GUD?" Hahaha. Respect.

Vilken seg dag det här blev. Jag har sovit hela dagen. Igår åkte vi till Luleå och gick på gaybar (!). Det var en ny erfarenhet. Jag kände mig något felplacerad där typ hela tiden. På vägen dit gick det upp för mig att jag var den enda som var straight. Halva min nyfunna female bekantskapskrets härifrån Piteå visade sig vara antingen bi eller gay. Jag undrar hur det kan ha undgått mig. Lite knasig kväll men ändå rätt kul. Var hemma här i Piteå 7 på morgonen. Damn vad skönt att få sova ibland.

Jag skulle egentligen ha åkt till Pajala (!!!) idag och upplevt Römppäviiko (?) men huvudet gjorde ont och kroppen var trött, så det blev tyvärr inget. Istället har man varit extremt livsbejakande och strykt kläder samt mixat lite musik. Nu har jag nya låtar till en helt ny demo. Woho. Jag beställde lite skivor från cdon här i veckan också. Jag fick en idé om att börja recensera all musik som jag inhandlar här på bloggen. Får se hur det urartar.

Nu ska jag städa upp lite här och sen sova. Nu är det förresten mindre än en vecka tills jag fyller år. Systembolaget here I come!

Jag undrar om de har roligt i Pajala nu.

Soundtrack of this blog
Grand Frontiers - Pioneer


Andra bloggar om:
, , , , ,